Thursday, September 23, 2021
Home Modele noi KIA Rio facelift: Un plus de tehnologie și primul mild-hybrid

KIA Rio facelift: Un plus de tehnologie și primul mild-hybrid

KIA a prezentat astăzi facelift-ul modelului de clasă mică KIA Rio. Constructorul coreean a operat modificări estetice discrete, dar s-a concentrat pe o infuzie serioasă de tehnologie.

Actuala generație KIA Rio, a patra, a fost lansată în 2017 și a venit momentul unui facelift, pe care KIA l-a prezentat astăzi. La exterior se remarcă doar modificările operate părții frontale, a cărei grilă în stilul “tiger-nose” a fost păstrată, dar îngustată și subliniată acum de spoilerul redesenat, care aduce un efect vizual mult mai modern. La această imagine contribuie și noua structură internă a farurilor, oferite de acum cu tehnologie LED.

O mult mai mare atenție s-a acordat tehnologiei, KIA Rio facelift fiind adusă acum la nivelul modelelor superioare din gama KIA, din acest punct de vedere. Cea mai mare noutate costă în adoptarea unei variante puternic revizuite a motorului 1.0 litri T-GDI, din familia Smartstream, oferit în aceleași versiuni de putere, 100 CP și 120 CP, dar care poate fi cuplat cu noul sistem mild-hybrid pe benzină (MHEV). Acesta presupune un sistem electric de 48V, cuplat la arborele cotit al motorului termic. Energia acestui sistem ajută motorul pe benzină la accelerații și în special la plecarea de pe loc, ceea ce duce la o reducere a consumului cu valori între 8,1 și 10,7 (în ciclu NEDC). La decelerații și la frânare, energia este recuparată și stocată în bateria litiu-ion a sistemului MHEV. Acest sistem permite intervale mai mari de oprire pentru motorul termic în trafic aglomerat și la rularea cu viteză constantă.

KIA Rio facelift 2020

Aceste versiuni mild-hybrid cu pachetul EcoDynamics+ (care înglobează motorul T-GDI și sistemul MHEV) sunt disponibile în ambele versiuni de putere: 100 CP și 120 CP și pot fi comandate cu noua transmisie manuală cu comandă clutch-by-wire (iMT). Aceasta elimină legătura mecanică dintre schimbător și cutia de viteze, dar păstrează acționarea manuală obișnuită. Motorul de 100 CP este disponibil standard cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte (în locul celei cu 5 trepte de până acum) sau cu transmisia automată cu dublu ambreiaj DCT, cu 7 trepte. De asemenea, motorul de intrare în gamă, unul aspirat de 1,2 litri și 84 CP a fost revizuit tot în ideea reducerii consumului.

KIA Rio facelift 2020

La nivel interiorului, pe lângă mici modificări estetice și de materiale, KIA Rio facelift vine (opțional) cu noul sistem multimedia UVO Connect de generația a doua. Acesta presupune un display central de 8 inch și oferă cam tot ce pot oferi și modelele mai mari din gama KIA: conectivitate, navigație, conexiune on-line care permite live trafic, căutarea diferitor obiective, afișare meteo și – foarte important – aplicații CarPlay și Android Auto wireless. Adică le poți accesa fără a mai cupla neapărat telefonul prin cablu. Sistemul UVO Connect este însoțit de UVO App, care permite anumite acțiuni de la distanță asupra mașinii, inclusiv transmiterea unor rute, verificarea stării acesteia și, bineînțeles, locația.

Coreenii au venit cu modificări importante la nivelul siguranței active. KIA Rio facelift va fi disponibilă cu o suită de echipamente cum ar fi sistemul de asistență la evitarea coliziunii frontale cu recunoașterea pietonilor, vehiculelor și mai nou, a bicicliștilor (FCA – Forward Collision-Avoidance Assist), sistemul de asistare la păstrarea benzii de circulație (LKA – Lane Keeping Assist), sistemul de avertizare a atenției șoferului (DAW – Driver Attention Warning) și sistemul de avertizare pentru evitarea coliziunii cu traficul din unghiul mort (BCW – Blind-Spot Collision Warning).

KIA Rio facelift 2020

Sistemul Smart Cruise Control (SCC) permite mașinii să mențină automat o distanță constantă față de mașina din față, în timp ce controlează și direcția, pentru a mențina mașina pe centrul benzii de rulare. SCC este operațional până la viteza de 180 km/h.

O altă inovație a coreenilor pentru acest segment constă în sistemul de alertă la deplasarea automobilului din față. Ce face acest sistem? Avertizează șoferul neatent atunci când (la stop sau în trafic aglomerat) mașina din față începe deplasarea, evitând astfel generoasele claxoane ale celor din spate.

KIA Rio facelift va ajunge în Europa în al treilea trimestru al acestui an și va fi oferită cu garanția de 7 ani în limita a 150.000 km.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments