Sunday, April 11, 2021
Home Modele noi Oficial: Noul BMW Seria 4 Coupe. Schimbarea la față

Oficial: Noul BMW Seria 4 Coupe. Schimbarea la față

BMW a prezentat oficial noul BMW Seria 4 Coupe, un model aparte, care se remarcă în primul rând prin grila supradimensionată pe verticală, care evocă cele mai legendare coupe-uri ale mărcii.

Desprinderea coupe-ului de berlină, la nivelul Seriei 3, s-a produs cumva previzibil pentru vechile generații ale acestor modele. Berlina rămânea cu numele Seria 3, iar Coupe-ul crea noua Serie 4. Diferența era mai mult în denumire, pentru că, la nivel estetic și tehnic, cele două “serii” erau aproape identice, cu excepția alurii sportive a Seriei 4, dată de caroserie coupe.

Iată însă că schimbarea vine cu noul BMW Seria 4 Coupe, care se desprinde complet de berlină la nivel estetic și aduce ceea ce BMW a pornit deja de anul trecut, grilele supradimensionate. Doar că, dacă la BMW X5, de exemplu, aceasta este clasică, extinsă mult pe orizontală, noul BMW Seria 4 Coupe propune una pe verticală și nu întâmplător. Noua grilă aduce în prezent savoarea coupe-urilor legendare BMW, care au avut acest tip de grilă în diferite dimensiuni (nici una atât de mare până acum). Ca referințe la acest capitol: BMW 327 Coupe (1937), BMW 328 Coupe (1938), BMW 503 Coupe (1956), dar și multe altele, plus mai multe Roadstere.

BMW Seria 4 Coupe

Ideea este de a combina plăcerea de a conduce și atractivitatea vizuală, elemente definitorii la toate modelele BMW, dar mai ales la coupe-uri. Noul BMW Seria 4 Coupe își asigură astfel o prezență unică în gamă, impozantă, care va stârni poate controverse la început, așa cum au mai făcut-o și alte modele BMW din istoria recentă. Cert este că modelul bavarez devine astfel un model de sine stătător cu adevărat și nu doar o versiune cu alt nume a Seriei 3. Oricum, această schimbare a fost anunțată clar încă de anul trecut, odată cu prezentarea conceptului BMW Concept 4 la Salonul Auto de la Frankfurt. Conceptul nu avea însă grila împărțită de suportul numărului de înmatriculare, astfel că efectul vizual era și mai puternic în cazul lui. Apropo de grilă, aceasta este înclinată și coboară până aproape de extremitatea spoilerului complet redesenat la noul BMW Seria 4 Coupe. Nici farurile (standard LED, opțional Laser) nu au nici o legătură cu cele ale Seriei 3, cele de pe coupe fiind mai elegante și mai fluide.

BMW Seria 4 Coupe

Despărțirea de Seria 3 nu este doar la nivel de estetică. Noul BMW Seria 4 Coupe se bazează pe aceeași platformă, dar vine cu setări specifice și chiar diferențe de dimensiuni. Astfel, ecartamentul spate este cu 23 mm mai mare decât al Seriei 3, iar înălțimea cu 57 mm mai mică (dar cu 6 mm mai mare decât a generației Seria 4 anterioare), ceea ce a dus la obținerea unui centru de greutate cu 21 mm mai jos.

Interiorul păstrează planșa de bord a Seriei 3, cu display-ul digital care constituie tabloul de bord și display-ul integrat al sistemului multimedia. Evident, sunt disponibile toate sistemele de siguranță activă anunțate recent pentru facelift-ul Seriei 5, inclusiv Alertă de coliziune frontală, care recunoaște vehicule, pietoni și bicicliști, Informare pentru limitel de viteză și Lane Departure Warning, acestea fiind în echiparea standard. Cruise Control-ul cu funcție de frânare este standard, iar opțional este disponibil Cruise Control-ul adaptiv cu funcție Stop&Go. Sistemul Active Navigation indică necesitatea schimbării benzii de circulație la apropierea de ieșirile de pe autostradă și ajustează automat viteza pentru a permite manevrarea în siguranță. Un alt sistem este formarea automată a benzii de urgență, destinată vehiculelor de intervenție, prin apropierea mașinii de limita benzii sale de circulație. Această funcție nu va fi însă disponibilă și în România.

Scaunele față sunt unele noi, sport, aflate în echiparea de serie. În spate sunt două locuri individuale, bancheta spate fiind rabatabilă în format 40:20:40, iar capacitatea portbagajului este de 440 litri, cu 30 litri mai mare decât cea a vechii generații.

La nivelul motorizărilor nu sunt surprize, este gama actuală a Seriei 3, cu trei motorizări pe benzină și trei diesel. La capitolul benzină se pleacă de la 420i Coupe (4 cilindri, 2 litri, 184 CP, 7,5 secunde până la 100 km/h și 240 km/h viteză maximă) se trece pe la 430i Coupe (4 cilindri, 2 litri, 258 CP, 5,8 secunde și 250 km/h) și se ajunge la versiunea M440i xDrive Coupe (6 cilindri în linie, 3 litri, 374 CP, 4,5 secunde și 250 km/h).

Interior BMW Seria 4 Coupe

Gama diesel pleacă de la clasicul 420d (4 cilindri, 2 litri, 190 CP, 7,1 secunde și 240 km/h, disponibil opțional și cu xDrive). Versiunea intermediară este 430d xDrive Coupé (6 cilindri în linie, 3 litri, 286 CP, 5,2 secunde și 250 km/h), iar vârful de gamă este M440d xDrive Coupé (6 cilindri în linie, 3 litri, 340 CP, 4,7 secunde și 250 km/h). Aceste două ultime versiuni, disponibile standard cu tracțiunea integrală xDrive, vor fi disponibile începând cu luna martie a anului viitor.

Toate motorizările vin echipate standard cu cutia de viteze automată Steptronic, cu 8 trepte, iar cu excepția versiunilor 420i și 430i, toate celelalte vin standard cu sistem mild-hybrid de 48V, tehnologie prezentată deja pe BMW Seria 5 facelift, care oferă un plus de 11 CP și ajută la reducerea consumului de combustibil, preluând o parte din sarcina motorului termic în momentele cele mai solicitante. Sistemul nu permite deloc rularea doar pe baza motorului electric.

Tracțiunea și stabilitatea pot fi îmbunătățite cu diferențialul M Sport, standard pe modelele M440i xDrive Coupe și M440d xDrive Coupe și opțional pentru BMW 430i Coupé și BMW 430d xDrive Coupé, dacă este comandată și suspensia M Sport sau suspensia M adaptivă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments